D.T.V.Rijswijk

Door Training Verkregen

Blauwalg

Blauwalg

Het is begin mei 2017. De bladeren ontluiken net in de bomen, de temperatuur houdt zich krampachtig op rond de 11 a 12 graden Celsius en toch is er al sprake van Blauwalg. Een bacterie welke over het algemeen ontkiemt bij temperaturen rond de 20 graden Celsius.
Wat is eigenlijk Blauwalg en waarom hebben de mensen en huisdieren er last van.
Blauwalgen, blauwwieren, cyanobacteriën of Cyanobacteria zijn een stam binnen het domein der bacteriën. De naam Cyanobacterie is afgeleid van de blauw-groene kleur Cyaan dat op het water te herkennen is als een soort olievlek.Alvorens ze als lastpak te gaan betitelen is het leuk om te weten dat de cyanobacteriën behoren tot de oudste organismen op aarde. Er wordt gesteld dat ze al 3,5 miljard jaar bestaan. De cyanobacteriën waren de eerste organismen op aarde die zuurstof konden produceren.
Blauwalgen leven niet alleen in zoet en zout water, maar ook in de grond, op rotsen, takken en boomstammen.
Enkele soorten blauwalgen zijn berucht omdat ze bij een algenbloei in de zomer en nazomer massaal optreden en veel overlast veroorzaken. De optimale groeiomstandigheden zijn een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius, lichtarme en luwe (wind en stroming) omstandigheden en water met een teveel aan voedingsstoffen.
In verband met de gezondheid wordt sterk afgeraden en in enkele gevallen verboden om te zwemmen in gebieden met teveel blauwalg. Sommige soorten blauwalg kunnen immers giftige stoffen afscheiden waarvan mens en huisdier ziek kunnen worden. De klachten bij de mens variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van de slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. De vergiftigingen kunnen op termijn leiden tot zenuwletsel.
Bij uw trouwe viervoeter kan er sprake zijn van huiduitslag en/of irritatie van de slijmvliezen van de ogen, neus en bek; braken en diarree; trillen en soms stuiptrekkingen; ademhalingsproblemen; verlammingen en in sommige gevallen de dood.
Voldoende redenen derhalve om alert te zijn. Niet alleen voor uzelf maar zeker ook voor uw huisdier. Zij drinken het water en likken hun besmette vacht droog.

Kijk gewoon eens op www.zwemwater.nl maar houdt rekening met het feit dat niet alle wateren worden gecontroleerd. Let op die vlekken die lijken op olievlekken en neem uw beslissing.

Albert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.