D.T.V.Rijswijk

Door Training Verkregen

VZH, IPO-I, II en III-examen d.d. 29.05.2016

VZH, IPO-I, II en III-examen d.d. 29.05.2016
Op zondag 29 mei 2016 organiseerde de NBG-Hondensportvereniging DTV op haar trainingslocatie een VZH, IPO-I, II en III-examen. Voor dit examen hadden zich zeven begeleiders met acht honden ingeschreven.  2 x VZH, 2 x IPO-I, 2 x IPO-II en 2 x IPO-III.
Er was stevig getraind en iedereen blaakte – ondanks een dosis gezonde spanning en hier en daar wat twijfel – van het zelfvertrouwen. Alleen de weergoden zouden roet in het eten kunnen gooien, want de verkenners van het weer (KNMI) hadden harde wind en veel, heel veel regen in het vooruitzicht gesteld.
Regenpakken, kaplaarzen, stormparaplu’s en ander zwaar-weerbestendig materiaal lag voor het grijpen. Niet een maar twee wekkers werden gezet om een eventueel verslapen het hoofd te bieden en om 06:00 uur begonnen de eerste WA-jes met de tekst “ben je wakker” binnen te komen.
Als examenleider was ik natuurlijk vroeg op de speurvelden van Kees om samen met  deze laatste - onder het genot van een kop koffie - de examendeelnemers op te vangen. Als eerste arriveerde keumeester Arie Stam. Deze was pas echt vroeg opgestaan om op tijd vanuit Ter Apel op locatie te zijn. Waardering.
Het weer hield zich goed. Een klein briesje maar de verwachte regen bleef vooralsnog uit. Met wat geluk zouden we afdeling A met droge voeten kunnen afronden.
De speurvelden lagen er goed bij en spoorloper Henk begon aan zijn eerste kilometertjes. Zelfs keurmeester Arie – zoals ik hem inmiddels was gaan noemen – schroomde niet om zelf een IPO-I-spoor te lopen voor Ger. “Blijf ik lekker in beweging en warm, joh” was het donkerbruine commentaar van deze bebaarde Groninger.
Als eerste was Marley aan de beurt. Zichtbaar gespannen maar goed geconcentreerd. Hades had daarom  een cadeautje voor zijn bazinnetje in petto en werkte het spoor prima uit. De waardering van keurmeester Arie bracht een glimlach op het gezicht van Marley welke voorlopig op mijn netvlies gebrand zal blijven staan.
Ger had daarnaast wat minder geluk. Noah was er vandaag niet bij. Dit zou ook gaan gelden voor Lina van Lindsey en Dodge van Simone. Jammer van het examen maar weer een zee aan leermomenten voor de volgende trainingen.IMG_2191
Ado en Norbert van Bertus deden het daarentegen uitstekend waarbij Norbert zelfs een “volle bak” wist te scoren. Mooi resultaat, waarna we dit examenonderdeel weliswaar met gemengde gevoelens maar met droge voeten konden afsluiten.
De weergoden zouden ons overigens de gehele dag goed gezind blijven. Tien minuten na het volledige examen kregen zij pas groen licht en vielen de eerste regendruppels.
De VZH-deelnemers Anne en Martin liepen beiden een goed examen met het bijbehorende resultaat.
Waardering voor Anne bij wie de spanning behoorlijk begon op te lopen. Ambitieus, gedreven, haar eerste hondje en haar eerste examen. Halverwege het VZH-examen dacht ik heel even dat zij aan de druk zou bezwijken. Een gespannen gezicht en zwaar ademend. Gelukkig nam ze de tijd om zich te hervatten en leidde zij haar Nala keurig naar de eindstreep.
Het IPO-afdeling B-gedeelte werd door alle deelnemers netjes en vlot afgewerkt waarbij Simone met haar Dodge en Lindsey met haar Lina zelfs een 90 + in de wacht wisten te slepen. Leuk was om waar te nemen dat trainingsinspanningen een beeld kunnen vervormen. Dodge had tijdens de laatste trainingen zijn voorkeur laten zien om tijdens het testen van de “schotvastheid” te gaan staan. Dit was echt een puntje van zorg. Tijden het examen  lag Dodge keurig af tijdens de skill “af met afleiding”. Zowel op het eerste als op het tweede schot bleef hij keurig liggen. Tijdens het tweede schot wilde de keurmeester Simone met een gebaartje aangeven dat ze iets dieper achter het verstek moest gaan staan. Simone zag het handgebaar, had maar een beeld op het netvlies en brulde vol overgave en haar longtoppen geweld aandoend …. AAAAAFFFF tegen een rustig en alert afliggende Dodge.  IMG_2624 kopie 
Na de afdeling B was het tijd voor een korte lunch. Met sterk bouwende donkere wolken op de achtergrond werd in overleg met keurmeester Arie besloten om er goed de snelheid in te houden. We hadden immers nog wat onderdelen te gaan.
Deze lunch was natuurlijk zoals gebruikelijk weer fantastisch verzorgd door onze “chefs” Nicolette, Kees en Ronald (top-chef).
Afdeling C kon tijdig worden begonnen waarbij bleek dat pakwerker Ronnie er duidelijk zin in had. Met veel energie en een ijzeren conditie wist hij iedere hond netjes en op een gelijke wijze te behandelen. Dank je wel man. Top.
Ik zou de prestatie van iedere deelnemer in goed overwogen bewoordingen willen beschrijven, maar dat gaat mij in dit artikeltje net iets te ver. Zonder iemand tekort te willen doen wil ik echter wel even terugkomen op onze inmiddels populair geworden bouvier, Hades. Wat heeft deze hond zijn bazinnetje vandaag een cadeautjes gegeven. Een stevige en zware hond die tijdens het stellen op afstand weliswaar met grof geweld komt inzetten maar daarbij wel eens vergeet om na de inbeet zijn bek echt goed dicht te doen. Hoe anders was dit vandaag. Een stevige en harde beet. Top Hadessie  IMG_2675 kopie
Het risico dat ik iemand vergeet te bedanken voor zijn/haar tomeloze inzet is me te groot. Daarom beperk ik mij tot de keurmeester, Arie Stam.
Met de blik van een adelaar en de rust van een Groninger keurde Arie dit examen eerlijk en rechtvaardig, waarbij iedere deelnemer in zijn/haar waarde werd gelaten en mooie en opbouwende opdrachten meekreeg voor de toekomst.

Bedankt Arie en graag tot ziens.

Albert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.